Enovation Medimo regiobijeenkomst 24 juni West-Nederland >

Aanmelden!

Marian testte de medicatieherkenning -module: “Mooi dat ik hier betrokken bij was en een bijdrage kan leveren aan een brede zorgontwikkeling”

Risicovolle medicatie moet dubbel gecheckt worden. Niet handig wanneer die ene zorgcollega aan de andere kant van het gebouw is. Of als er zelfs helemaal niemand aanwezig is. Gelukkig heeft Enovation Medimo daar een oplossing voor bedacht. De module medicatieherkenning vervangt de extra paar mensenogen door een camera. Verpleegkundige Marian Heeren van Hospice Roosdonck, onderdeel van ouderenzorgorganisatie Groenhuysen, mocht dit in de testfase van deze nieuwe module al testen.

 “We konden de medicatieherkenning-module leren wat ie wel en niet mocht zien, interessant!”

Dat is het zeker. Want wat de medicatieherkenning-module menselijk maakt, is dat het zelf ook moet leren. “Medicatieherkenning moet een spuitje, pleister of medicijndoosje op de camera herkennen, maar het spuugbakje en washandje op diezelfde medicijnkar negeren,” vertelt ze.

Lichtpuntje

Voor Marian is zorg verlenen slechts de basis: “Ik kijk wie ik voor mij heb en wat ik op dat moment voor iemand kan betekenen. Een meneer gewassen in bed leggen kan soms het meest onbelangrijke zijn. Want iemand wil bijvoorbeeld vooral een lolletje maken. Ik kijk waar ik op de dag voor zo’n cliënt een lichtpuntje kan zijn.” Marian’s werkwijze sluit haarfijn aan op wat haar zorgorganisatie Groenhuysen wil bereiken: ouderen op eigen wijze het beste uit hun dag laten halen.

Minder handelingen, meer aandacht

Zo’n medicatieherkenning-module verlicht volgens Marian de werkdruk. Want het gaat om nogal wat aantallen cliënten die risicovolle medicatie nodig hebben. En die dus dubbel gecheckt moeten worden. Maar er is nog een punt: “Vaak werken wij alleen of ben ik bezig op kamer 1 en mijn collega op kamer 16. Dan wil je niet de hele tijd heen en weer lopen. Met deze medicatieherkenning-module bouw je een zekerheid in, zonder dat je een mens nodig hebt.” En minder handelingen verrichten, betekent meer aandacht voor de cliënt. Een nuttige tijdsbesparing, vindt ze zelf.

Wel is ze terecht op voorhand altijd kritisch op nieuwe functionaliteiten: “Je wilt duidelijk weten, wat heb ik eraan? Wat levert het mij op? Ik houd van weinig tierelantijnen en gewoon goed medicatie kunnen verstrekken. Ook bij de medicatieherkenning-module dacht ik eerst: hoe werkt dit dan?”

Het was fijn om bij de testfase betrokken te zijn

“Het was heel fijn om te zien dat Enovation Medimo volledig open stond voor feedback en de aanbevelingen doorvoerde. Als ik voorstelde om het anders in te richten, vroegen ze: hoe wil je het hebben? ze luisteren echt naar wat je er van vind” Ze verwijst naar het voorbeeld dat we in de introductie noemden: “Ik maak een filmpje van wat er op de kar ligt en stuur het naar Enovation Medimo. Zij gingen vervolgens de medicatieherkenning-module leren om te negeren wat niet relevant was. Bij de volgende update zag je dan bijvoorbeeld dat het washandje werd genegeerd.” Ze komt met nog een treffend voorbeeld: “Heeft een doosje geen barcode om te scannen? Dan heeft de medicatieherkenning-module geleerd om het etiket te lezen.”

In de praktijk

De testfase is inmiddels voorbij. Tijd om te kijken naar hoe het nu in de praktijk en bij de collega’s werkt. “We merken dat de medicatieherkenning steeds sneller en beter wordt. In het begin duurde het echt wel even voordat je een goede foto had gemaakt die de medicatieherkenning daadwerkelijk kon herkennen. De laatste tijd is het echter zo veel verbeterd, dat ik soms zélf denk dat de foto niet goed genoeg is, maar de medicatieherkenning hem gewoon herkent. Het is gewoon super makkelijk dat je die extra paar ogen in je zak hebt zitten en niet op zoek hoeft naar een collega.

In het begin waren niet alle collega’s  even enthousiast, voornamelijk omdat ze denken dat het lastig is. Wanneer ik het dan nog een keer heb laten zien en ook hoe gemakkelijk het eigenlijk is, gaan ze het vaak wel proberen en ervaren ze het gemak.”

Meer weten over de mogelijkheden van Medimo voor jouw organisatie? Neem contact op voor een adviesgesprek of vraag een demo op.

Neem contact op

 

Benieuwd naar hoe andere organisaties Medimo gebruiken? Lees het in onze klantverhalen.