Cedrah ging live met Medimo: “Er hing een fijn en tegelijkertijd spannend sfeertje”

Veilig digitaal medicatie toedienen is niet van vandaag op morgen geregeld. Zo ook niet voor zorgorganisatie Cedrah. Maar nu zijn ze dan eindelijk waar ze willen, met Medimo: “Daar ben ik heel blij mee. Want hier werken veel enthousiaste mensen die met innovatie aan de slag willen,” vertelt adviseur Kwaliteit en Veiligheid Annemarie de Waard – Wakker (links op de foto)

Ze werkt al 7 jaar bij Cedrah en zet zich in voor betere medicatieveiligheid. Elektronische toedienregistratie heeft voor haar dan ook altijd hoog op de agenda gestaan. De organisatie biedt wonen en zorg aan ouderen uit de regio Zuid-Holland en Zeeland. Eén van de bewoners zegt: “Een gedeelde identiteit voelt als thuis”, doelend op de reformatorische identiteit van waaruit de organisatie werkt.

Bijzondere dag

In december vorig jaar viel de keuze op Enovation Medimo en in januari startte de implementatie. Na enkele maanden gingen ze op 22 april live met het elektronisch toedien- en voorschrijfsysteem op alle locaties. Annemarie: “Dat was een bijzondere dag. Er hing een fijn en tegelijkertijd spannend sfeertje”, lacht ze. Begrijpelijk, want een compleet nieuwe applicatie vraagt wat van de zorgmedewerker: “Medicatie toedienen moet veilig gebeuren en onze zorgmedewerkers voelen die verantwoordelijkheid. Doe ik het met deze nieuwe app wel goed?” Gelukkig verliep het allemaal soepel: “Het is niet ingewikkeld en wijst zichzelf. We hadden ook genoeg aanspreekpunten voor de medewerkers.”

De weg naar…

Cedrah’s D-Day was misschien wel extra groots, omdat de weg naar een gewenste applicatie lang was. Bij hun vorige aanbieders konden ze niet altijd de juiste koppelingen maken of er de informatie uithalen die ze nodig hadden. Annemarie: “Met Medimo kunnen we nu veel meer relevante data eruit halen en gebruiken in onze rapportages. Ook was het fijn dat we zo goed werden geholpen door onze contactpersoon Dilek.” Maar veilig digitaal medicatie toedien is niet van vandaag op morgen geregeld. Voordat Cedrah startte met Medimo, maakte Annemarie een rondje langs de (medische) velden: “Ik deed een onderzoekje naar de ervaring met Medimo bij andere organisatie. Naast de financiële vergelijking, was ik ook benieuwd naar de ervaring van zorgmedewerkers en artsen. Wat bleek? Iedereen was positief over de techniek, het gebruikersgemak en de ruime mogelijkheden die de applicatie biedt.”

Annemarie mist nog iets …

Maar het kan altijd vollediger. Bijvoorbeeld als het gaat over risicovolle medicatie die dubbel gecontroleerd moet worden door een andere collega. De functionaliteit om dat goed in te regelen naar de wens van Cedrah mist ze nog in Medimo. Dan hebben we goed nieuws voor Annemarie. We zijn namelijk gestart met een pilot waardoor een extra paar mensenogen straks misschien helemaal overbodig wordt!