Enovation Medimo regiobijeenkomst 24 juni West-Nederland >

Aanmelden!

Door samenwerking in cluster kon groep Thomashuizen keuze voor Medimo maken

Door een mooie vorm van samenwerking kon een groep Thomashuizen de overstap naar medicatiebeheer van Medimo maken. Eén van de ‘ambassadeurs’ hiervan is Henk de Jong van Thomashuis Ouderkerk aan den IJssel. Hij bracht vijftien collega’s van Thomashuizen bij elkaar, die sinds oktober 2024 in een zogeheten cluster gebruik maken van Medimo. Naar grote tevredenheid, kunnen we wel zeggen.

Henk de Jong bij het Thomashuis waar hij met zijn gezin negen verstandelijk gehandicapten een thuis biedt.

“Medimo werkt perfect en eenvoudig,” zegt Henk de Jong tevreden. “Voordat we begonnen had ik niet gedacht dat het ook tijd zou besparen, want je moet er ook tijd insteken. Maar nu we een tijdje bezig zijn, denk ik dat het uiteindelijk ook tijd bespaart, ook door het eenvoudige bestellen van medicijnen. En het past gewoon bij een professionele organisatie en het werkt secuurder. Als er een controle is van het IGJ, kun je eenvoudig laten zien hoe je medicatieveiligheid bewaakt.”

Franchise

Een Thomashuis is de naam van een franchiseformule, waarbij ondernemers een eigen, kleinschalige woonvoorziening voor volwassenen met een verstandelijke beperking realisereren. Vaak in aantrekkelijke, fijne omgevingen (zoals boerderijen of andere bijzondere panden) wonen per Thomashuis negen personen, onder begeleiding van professionals. De eigenaren wonen bij de cliënten, waardoor een prettige, huiselijke sfeer ontstaat en goede kleinschalige zorg wordt geleverd. De formule ontstond in 2003 en inmiddels zijn er verspreid over Nederland bijna 120 Thomashuizen.

Rendabel

Die kleinschaligheid is een kracht, maar door het kleine aantal cliënten is het vaak niet rendabel om een softwarepakket zoals Medimo aan te schaffen. Maar op zo’n moment komt de kracht van samenwerking om de hoek kijken. Want wat nu als een een aantal van dat soort instellingen samen en tegelijkertijd aansluit?

Henk de Jong van Thomashuis Ouderkerk zag dat wel zitten. Henk legt graag uit hoe alles in zijn werk ging. “Op een gegeven moment werd ik gewezen op de mogelijkheid van een digitale oplossingen, en toen ben ik me gaan verdiepen. Voordat wij een Thomashuis begonnen, was ik werkzaam als applicatiebeheerder. Dus ik dacht: hoe ingewikkeld kan het zijn? Als het een goed product is, moet het beheersbaar zijn. Dus ik had wel zin om dat project op te pakken. Omdat Medimo een minimum van 50 cliënten hanteert om het aantrekkelijk te maken, moesten we zoeken naar andere Thomashuizen die mee wilden doen. Een berichtje in de groepsapp van alle Thomashuizen resulteerde direct om een groep collega’s die wel mee wilde doen.”

Applicatiebeheerder, aanspreekpunt een voortrekker

Henk de Jong van Thomashuis Ouderkerk bracht Thomashuizen bij elkaar om Medimo te gebruiken.

Henk de Jong van Thomashuis Ouderkerk bracht Thomashuizen bij elkaar om Medimo te gebruiken.

“We legden uit dat we twee oplossingen gingen vergelijken. Daar hadden er direct een stuk of vijftien collega’s interesse in. Cora van der Knaap van Thomashuis Herpen had al ervaring met Medimo, dus zij kon mij ook veel vertellen. Door de flexibiliteit van Medimo en de mogelijkheid om een cluster op te zetten, hebben we de stap gemaakt. En nu ben ik samen met Cora de applicatiebeheerder en het aanspreekpunt van Medimo en tegelijkertijd een soort voortrekker van het samenwerkingsproject. In oktober begonnen we met 15 huizen, en daar zijn er nu nog 4 bij gekomen.”

Eén beheerder voor alle deelnemers

Een Thomashuis is feitelijk een zelfstandige BV, dus om gezamenlijk gebruik van Medimo mogelijk te maken, moet er één Thomashuis zijn waarvan de eigenaar zich opwerpt als beheerder. Het lag voor de hand dat Henk de Jong dat op zich nam. “Samen met Cora van der Knaap van Thomashuis Herpen ben ik eigenlijk de aanjager van het gebruik van Medimo voor Thomashuizen. Wij zijn als het ware de hoofdbeheerder, en dan heeft elk aangesloten Thomashuis een eigen aanspreekpunt die de benodigde rechten heeft. Elk Thomashuis heeft dan zijn eigen omgeving.

Hufterproof

Wat bevalt er zo goed aan Medimo? Om te beginnen was het voor De Jong wel spannend. “Omdat ik de beheerder ben, komen vragen van andere Thomashuizen bij mij terecht. Ik heb natuurlijk wel de back-up van Enovation Medimo, maar we hebben maar een klein aantal uren support. Maar wat opviel: er heel weinig vragen van andere Thomashuizen, omdat het allemaal zo goed werkt. Ik start een nieuw huis op, geeft de rechten en dan gaat alles eigenlijk vanzelf. Het is hufterproof, om het zo te zeggen.”

Makkelijk

“Als een Thomashuis wil meedoen, ga ik één keer met ze videobellen om te vertellen hoe ze gebruikers en bewoners moeten toevoegen. Dat kunnen ze zelf. En dan zet ik de zaken klaar voor de import van apotheken, het Thomashuis belt naar de eigen apotheek dat het klaarstaat, die zien dat in hun systeem en als het eenmaal loopt, dan hoor ik ze meestal niet meer. Dat is een goed teken, toch! Dat vind ik het goede aan Enovation Medimo, dat het heel gebruiksvriendelijk is. In de zorg is echt niet iedereen IT-vaardig, maar dat maakt niet uit. De overstap ging supersoepel. Eerst wilden we twee weken een schaduw-draaien op papier voor de zekerheid. Maar na een week zeiden we: dit gaat allemaal zo goed, dat we met papier zijn gestopt.”

Timing

Het is logisch dat er meer en meer Thomashuizen interesse hebben in digitale toedienregistratie. “Het concept van Thomashuizen is zo’n 20 jaar geleden begonnen. De bewoners worden steeds ouder, en hebben dus meer medicatie nodig. Wij hadden eerst een klein medicatiekastje, en die is steeds groter geworden. En het is ook gewoon van deze tijd om dit soort zaken digitaal te regelen. Er zijn er nog wel die met papieren lijsten werken, maar je merkt dat er steeds meer vraag is naar digitaal werken.”

“Sinds de start krijg ik ook af en toe berichten van collega’s hoe blij ze met Medimo zijn. Daarin staat dan dat ze het een betrouwbaar en fijn systeem vinden en dat ze blij zijn dat ze van de papierwinkel af zijn.”

Ook interesse om mee te doen?

Interesse om mee te doen? Neem gerust contact met ons op via tel. 088 8 366 366 of onderstaande button.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen