Nieuws | 18 oktober 2024

Op weg naar een compleet medicatiebeeld: “Beter aansluiten op de praktijk”

Wie de zorg in Nederland echt beter wil maken, moet eens in de zoveel tijd een flinke stap voorwaarts zetten. En dat doet Enovation Medimo. Als zorgaanbieder merk je daar voor de schermen nu nog niks van, maar daarachter zijn we druk bezig. Of zoals Medimo-accountmanager Florens Pince van der Aa schetst: “Onder de motorkap wordt het helemaal veranderd.” Dat dit verder reikt dan een APK is duidelijk, want van overheid tot zorgaanbieder tot beroepsgroep: iedereen doet mee.

We hebben het over een geheel nieuw, vollediger, overzichtelijker en veiliger medicatieproces. Gebruikers van Medimo kunnen straks rekenen op een compleet medicatiebeeld. Zo wordt het voor artsen nog inzichtelijker welke ziektebeelden er zijn en welke medicatie gegeven gaat worden. Het mag duidelijk zijn; het zal de kans op fouten alleen nog maar verder terugdringen. “We sluiten hiermee veel beter aan op de situatie in de praktijk. Je ziet straks niet alleen welke medicatie wordt verstrekt, maar je krijgt een volledig actueel overzicht. Wijzigt de arts het recept? Dan staat dat direct in het systeem.”

 

Bouwen aan een nieuwe standaard

Vorig jaar was de aftrap van dit zogeheten Programma Medicatieoverdracht. Hiermee bouwen we samen met de overheid en andere innovatieve zorgsoftwareleveranciers aan een nieuwe standaard in Nederland. Maar niet zonder inspraak vanuit de beroepsgroepen: “We hebben veel overleg met bijvoorbeeld de ggz. Zij denken mee en vertellen wat hun wensen en eisen zijn vanuit die sector”, vertelt Florens.

Ons doel is om alle schermen zo eenvoudig mogelijk te maken

Test, test, test

Voordat dit nieuwe medicatieproces live gaat, wordt er deze periode stap voor stap getest. En daarbij komt weer een andere belangrijke partij om de hoek kijken: de zorgaanbieder. De kick-off van dit project was ruim een jaar geleden. Waar staan we nu? “Het project is opgedeeld in fases. Op dit moment testen we hoe het medicatie voorschrijven gaat. Hebben we alles ingebouwd? Voldoet het aan de verwachtingen? Gaat de informatieoverdracht goed in de gehele keten? Samen met de zorgaanbieder zitten we achter de knoppen. Een belangrijk doel vanuit ons is om alle schermen zo eenvoudig mogelijk te maken.” En wat staat er op de planning? Florens vervolgt: “Dit jaar gaan we ook bouwen aan de functionaliteit rond medicatiegebruik. Dit is echt nieuwe, gedetailleerdere informatie waarbij de patiënt aangeeft welke medicatie wordt gebruikt. In weer een volgende fase gaan we aan de slag met het toedienen van medicatie.”

Florens Pince van der Aa

Florens Pince van der Aa

Goed voorbereid

Wij bereiden ons dus zo goed mogelijk voor op een nieuwe standaard die eraan zit te komen. Een voorbeeld van wat er allemaal onder die motorkap moet gebeuren is een nieuwe uitwisseltaal. Florens: “Wij zijn ongeveer de enige die de onderliggende techniek FHIR gebruiken. Hiermee kun je digitaal gegevens uitwisselen tussen de verschillende systemen van zorgaanbieders en zorggebruikers. De oude taal moeten we vertalen naar de nieuwe en dat is een mooie uitdaging.” Niet alleen wij, maar ook zorgaanbieders kunnen zich nu al voorbereiden op wat gaat komen met dit nieuwe medicatieproces. De tip van Florens daarbij: “Heb je nog geen koppeling met het LSP (Landelijk Schakel Punt)? Ga daar dan nu mee aan de slag.” Hoe en waarom dit raadzaam is, lees je hier.

Vragen? We staan voor je klaar

We blijven je op de hoogte houden over de laatste ontwikkelingen. Maar we kunnen ons voorstellen dat je hier nu al vragen over hebt. Dus wil je iets weten? Stel je vraag!