GGzE voorkomt medicatiefouten met de BI-koppeling: “Nu kunnen we beter controles uitvoeren”

Medimo zit boordevol relevante data voor zorgorganisaties. Maar hoe krijg je daar nu de juiste data uit voor de juiste doeleinden? Daar heeft Enovation Medimo een BI (Business Intelligence)-koppeling voor bedacht. Hiermee kan data uit Medimo gebruikt worden voor belangrijke rapportages. Een zeer welkome hulpdienst voor GGzE, een grote instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Eindhoven en omgeving. Zij hebben deze BI-koppeling ingezet om medicatiefouten terug te dringen. Klinisch informaticus bij GGzE Sander van den Borne is enthousiast: “Al binnen twee weken hebben we de volledige applicatie geïmplementeerd.”

GGzE wil investeren in een gastvrije behandel- en werkomgeving. Het ‘lekker-in-je-vel gevoel’ zoals ze zelf zeggen. En dat geldt voor zowel werknemers als hun cliënten. Eigenlijk hebben ze het liever niet over ‘behandelen’, maar cliënten stimuleren tot groei en herstel. Sander werkt als klinisch informaticus voor de organisatie. Wat houdt dat precies in? “Ik kom van de TU Eindhoven en focus mij op de ICT in de zorg. Ik ben opgeleid om vanuit een holistisch perspectief problemen te analyseren, oplossingen te bedenken en systemen te ontwerpen. En die oplossing hoeft niet altijd te zitten in de techniek, maar kan ook gaan over een proces.”

 

Complex proces

Het vat al aardig samen wat hij in dit project deed voor GGzE: medicatiefouten voorkomen. En dat was een complex proces. Aanleiding voor hen om Enovation Medimo in te schakelen. Sander: “Als je specifieke medicatie gebruikt, zoals het antipsychoticum clozapine, moet de dosering nauwkeurig zijn. Te hoog of te laag kan leiden tot gevaarlijke situaties. Helaas gaat het voorschrijven van de juiste dosering niet altijd goed.” GGzE is een onderzoek gestart om dit te voorkomen. “Het ging mis in het proces,” aldus Sander. “En er moeten nogal wat stappen worden gevolgd: de arts schrijft medicatie voor in Medimo. In een andere applicatie komen de lab-uitslagen terecht en vervolgens moeten die uitslagen worden beoordeeld in het EPD (Elektronisch Patiënten Dossier). Dat zijn dus drie systemen met drie verschillende processen die samen niet interacteren. Hoe we dit hadden ingericht is dus complex en dat wilden we verbeteren.”

Eindjes aan elkaar knopen

Die eindjes aan elkaar knopen, daarvoor is de BI-koppeling van Enovation Medimo een hulpmiddel. Sander: “Nu kunnen we beter controleren of de patiënt de juiste medicatie heeft volgens het juiste protocol.” Hoe? “Met deze koppeling kunnen we data over medicatie gebruiken om die controles te automatiseren. De foutgevoelige menselijke handeling halen we dan eruit.” Zo’n applicatie goed inregelen, vraagt om technisch vakmanschap en de nodige organisatieskills. Vanuit Enovation Medimo was Luuk van Velzen betrokken bij dit project: “Ik zorg dat de koppeling met Medimo goed werkt en leg uit wat er mogelijk is. Daarbij kijk ik goed of dit past binnen het doel dat de organisatie ermee voor ogen heeft.” Sander is blij met het eindresultaat: “Al binnen twee weken hebben we deze volledige applicatie geïmplementeerd. Door de professionele inzet en beschikbaarheid van beide kanten. Als je allemaal weet waarover het gaat, dan is het snel geregeld. Heel fijn!”

Benieuwd hoe wij andere klanten helpen?

Lees hoe zorgorganisaties Medimo ervaren