Dimence Groep en Enovation Medimo leerden elkaars taal spreken in grote klus: “Open, positief en leerzaam”

Zorgorganisatie Dimence Groep stond in 2023 aan de vooravond van een monsterklus: het vervangen van hun systeem voor labuitslagen én volledig over op efficiënt en veilig medicatie voorschrijven en toedienen. Voor dat laatste viel de keuze op Enovation Medimo: “Wat betreft onze eisen stonden alle vinkjes op groen”, zegt Arjan van Dijk, projectleider bij Dimence Groep.

De implementatie was een extra flinke kluif, omdat Dimence Groep een grote organisatie is. De ggz-instelling heeft tientallen locaties, voornamelijk gelegen in de driehoek Zwolle, Almelo en Deventer. Ze bieden een scala aan dienstverlening waaronder ambulante zorg of langdurige opname.

Dimence Groep en Enovation Medimo leerden elkaars taal spreken in grote klus: “Open, positief en leerzaam” cover

Startschot

Dat er actie ondernomen moest worden was duidelijk. Het oude medicatiesysteem was namelijk achterhaald als het gaat om de bescherming van persoonsgegevens (AVG). En zo trok Arjan samen met Mathijs Vreemann van Enovation Medimo de kar richting een veilig medicatieproces. Afgelopen april waren ze dan eindelijk waar ze wilden zijn en klonk het startschot: “Ondanks de complexiteit was het een livegang uit het boekje. Ik was op locatie en alles verliep rustig. Er kwamen daarna ook weinig vragen en dat is een compliment aan de projectgroep en de organisatie”, vindt Mathijs. De betrokkenheid vanuit Dimence Groep voor dit project was dan ook groot. Want, zo voegt hij eraan toe: “Als ik ’s avonds een berichtje stuurde naar de applicatiebeheerder was het de volgende dag geregeld.”

Dezelfde taal leren

En de weg naar die livegang toe? Die was leerzaam voor béide partijen. Het was soms een beetje elkaars taal leren. Mathijs: “Productmanager Richard Lendfers gaf in enkele sessies tekst en uitleg. Op die manier konden we onze kennis en de verwachtingen van Dimence Groep samenbrengen.” Arjan vond de samenwerking open, positief en de organisatie kon op haar beurt Enovation Medimo meenemen in hun werkwijze: “Het is belangrijk dat processen op elkaar aansluiten en we van elkaar snappen waarom we een bepaalde volgorde aanhouden.”

Enovation Medimo maakt een berekening hoeveel pillen nodig zijn

Minder verspilling

Gebruiksvriendelijk in de dagelijkse praktijk, innovatief met het werken op de mobiel of de integratiemogelijkheden met het LSP (Landelijk Schakel Punt). Arjan is blij met de stap voorwaarts die ze nu ervaren. Tegelijkertijd is volgens hem ook een duurzame stap in de goede richting gezet: “Voorheen schreef je een heel doosje medicijnen voor. Wat over was, ging de prullenbak in. Enovation Medimo maakt nu een berekening hoeveel pillen nodig zijn. Door dat passende aanbod sluit het veel beter aan op de vraag.” Het haakt in op de nieuwe manier van medicatie verstrekken in medicatiezakjes. In die zakjes zit precies de juiste combinatie van medicatie die op een bepaald moment ingenomen moet worden. Ook hierin wordt gehoor gegeven aan de wens van Dimence Groep; niet alleen veilig, maar ook efficiënt omgaan met medicatie.

Benieuwd hoe we andere organisaties in de ggz helpen?

“Enovation Medimo snapt de complexiteit van de ggz”, aldus Camille van Leviaan.

Lees hun verhaal.